onsdag 16 mars 2011

Lady & Lufsen

När folk tänker på köttbullar tänker de ofta på de små bollarna man får på lunchen i skolan. Vissa tycker tydligen om dem och all deras natriumglutamat och fabrikssmak. Var inte sån. Köttbullar kan vara adeles underbart gott och fab. Som min middag ikväll.

Följande behöver du:
Köttfärs (500 g räcker till minst 3 pers)
1-2 ägg (jag har ännu inte bestämt mig för vad som är det ultimata)
Gul lök
Vitlök
Chili, röd förslagsvis
Färsk oregano i mängder
Solrosfrön (det blir mysigt med ite tuggmotstånd!)

Krossade tomater
Viltfond
Pasta
Parmesan

Börja med att skala och hacka lök och vitlök och kärna ur chilin och skär i små bitar.

Släng in alltihop i en stekpanna på inte jättehög värme. Så att löken bir ite genomskinlig iksom. Man kan hoppa över det här steget om man jättegärna vill spara el eller tid eller är fruktansvärt lat, men det blir godare och är därför fett värt.

Under tiden som lök & chili myser i stekpannan tar vi fram en bunke och har alla andra ingredienser i den. Oreganon vill oftast bli lite hackad först, om man inte är superambitiös och bara har plockat de små, nätta bladen.
Ha i lök och chili, salta och framförallt peppra rejät och gegga ihop till en jämn smet. Händerna brukar funka bäst.

Gör små (eller om du är som jag - ganska stora) bollar av smeten och lägg dem på stekpannan på jättehög värme, men sänk värmen efter att dina bollar har fått lite fin färg, så att vi inte hamnar i den klassiska  situationen med bränt utanpå och rått inuti.
Sen häller du på en skvätt fond, typ viltfond och en burk krossade tomater. Lite socker, salt och peppar på det och kanske lite mer oregano och mums!

Låt det småputtra under lock medan du kokar lite pasta
 Och river massvis med parmesan. Åh vad gott!
Så var det klart! Ganska lätt och fett gott!!


puss o kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar