onsdag 13 april 2011

Gott & lätt surdegsbröd

Ja, ja, surdegs-allting är jättetrendigt och blabla. Men det är också sjuukt gott och inte alls sådär asjobbigt som man tror. Klart att det är lite bökigare eller framförallt tar lite längre tid än "vanligt" bröd, men inte så att man inte skulle göra det. Utdelningen är ju så fantastisk.

Let's get to it, surdegsbröd på mitt sätt:
typ 4,5 dl surdeg
7 dl vatten
25g jäst (alltså ett halvt paket!)
1 msk lönnsirap
ca  20+ dl Vetemjöl (det går att byta ut en del av mjölet mot något annat mjöl om man vill. Varför inte liksom?)
solros- och pumpakärnor
salt. I lagom mängd. Tre teskedar eller så. Fyra kanske. Lite mer än vad du tror.

Lös upp vatten, surdeg, jäst och sirap i en (stor) bunke. Se till att surdegen är rumstempererad (!) och att vattnet känns behagligt varmt (inte hett) mot insidan av din handled. annars blir det för kallt för jästen. (learn from my mistakes)


Ta ungefär hälften av mjölet, solros- och pumpafrön och salt och knåda runt med degkrokarna på din elvisp.
Fortsätt lägga till mer mjöl, lite i taget och knåda ordentligt innan nästa sats, tills degen lossnar från bunkens kant.

Täck över med en kökshanduk och låt jäsa typ 45 min - en timme.

Gör tre eller fyra (små) limpor av degen och lägg upp på plåtar för att jäsa ytterligare en timme.

grädda i 200-225 grader i en halvtimme eller så. Testa om brödet är klart genom att lyfta lite på det (akta fingrarna) och knacka på undersidan. om det låter något så är det klart.


gott gott.

Och det här åt vi till lunch:

Surdegsmacka med smör och sallad på körsbärstomat, oliver, mozzarella, ruccola, sallad, gurka, morot och avocado!
Så gott att jag dör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar