söndag 17 april 2011

TÅRTAAA!

Jag fyllde år alldeles nyss och det betyder TÅRTA. woah. Den här tårtan is to die for och därför tänker jag sluta babbla komma till saken.

Först tårtbotten:


3 ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100g choklad
2-3 msk kakao
50g smör
ev ½ dl mjölk (om smeten känns för okletig)

Smält smör och choklad och ställ åt sidan
Vispa ägg och socker
Rör ner resten av de torra ingredienserna, försiktigt lite i taget
Blanda i smör och choklad kletet och sist ev mjölk.


Häll över i en smörad form och grädda i 175 grader tills den är färdig. ungefär öh en halvtimme kanske lite mer? 40 min. testa med en tandpetare.

Låt den svalna.

Börja med fyllningen, superlätt. du behöver frysta bär och lite florsocker. Jag hade mest hallon och några jordgubbar.
Börja med att spara några välskapta ex till garnering och ställ dem i frysen.
Låt resten av bären tina litegrann och mosa med en stavmixer. Smaka av med florsocker. Den behöver inte vara jättesöt, sockerkick blir det ändå.


Skär tårtan i tre lager.
Fukta understa lagret med lite apelsinjuice över hela ytan, speciellt runt kanterna (torr tårta=inte kul) och bre ett lager med bärklet. upprepa med nästa lager och lägg på "locket". Fukta den också

Om man har någon som helst framförhållning blir den extra god om man efter att tårtan är fylld ställer den i kylskåpet över natten. Om man inte är en person med framförhållning går det bra ändå, men det är bra om den får stå en stund iallfall.

Nu till frostingen:

Det här är en alldeles för stor sats för en tårta, så om man inte gillar att äta frosting med sked (trots att det är Världens Bästa Frosting tm) kan man justera mängderna lite.

½ dl kakao
175 g smör
1 ½ dl vispgrädde
nästan ett helt paket florsocker

Vispa ihop alla ingredienser, tillsätt florsockret lite i taget. smaka. smaka lite mer. repeat as needed.
Spritsa eller kleta på tårtan med en typ stekspade (det finns säkert speciella verktyg för sånt om man gillar prylar) . Garnera med de välskapta bären. Ät.


be någon posera med tummen upp på bilden och råka klippa av det med kameran. 



ät lite till. dö av sockerchock.

1 kommentar: